joi, 5 noiembrie 2009

Vote green...

Ce înseamnă să votezi verde? Păi în primul rând înseamnă să votezi pentru viaţa ta şi pentru cea a urmaşilor tăi.

De la începutul revoluţiei industriale şi până în prezent omul a provocat schimbări majore în mersul natural a lucrurilor, de cele mai multe ori ignorând măsurile de contrabalansare şi anulare a acestor schimbări.

Poluarea a atins cote extreme şi asta nu numai datorită apariţiei diferitelor materiale şi substanţe, inventate pentru a ne uşura traiul, ci mai ales pentru că nu am fost educaţi în a nu da de furcă tot mediului şi a nu lăsa în sarcina lui treaba murdară şi costisitoare uneori, a distrugerii resturilor. Mie nu mi se pare foarte etic şi cinstit ca să ne comportăm cu mediul natural care ne înconjoară ca şi cum ar fi sclavul nostru.

Şi se pare că nici mediului nu i se pare etic şi moral. Nu ştiu unde se află adevărul în polemica legată de încălzirea globală, cât de mult este ea provocată antropic şi cât de mult datorită mersului firesc al lucrurilor pe pământ, însă în jurul nostru se întâmplă anumite fenomene care, cu siguranţă, au apărut datorită lipsei de educaţie a poluatorilor şi a nerespectării principiului conform căruia poluatorul plăteşte (nu neapărat în bani).

Iată un exemplu:



Astăzi, datorită stăruinţei unor oameni care şi-au dat seama de potenţialul economic al reciclării (în cazul ăsta banul nu mai e ochiul dracului), există echipamente diverse care preiau deşeurile reciclabile şi le transformă în produse vandabile şi purtătoare de valoarea adăugată. Fenomenul se poate numi "circuitul deşeurilor reciclabile în natură".

Din păcate, datorită educaţiei precare în domeniu dar şi a unor măsuri ajutătoare care se lasă aşteptate, materia primă pentru astfel de echipamente, cel puţin în ograda noastră (aici mă refer la România), este foarte rarefiată. La nivelul anului 2007, în România, numai 1% din deşeurile colectate au fost şi valorificate în vre-un fel, conform datelor furnizate de INSSE.

Şi acum revenind, Vote green înseamnă să contezi în ecuaţia viitorului urmaşilor tăi (copii, nepoti, strănepoţi) şi mai înseamnă un pas important pentru educarea în spiritul dezvoltării durabile a societăţii în care cu toţii ne găsim.

Planeta, spre surpinderea multora, nu suferă prea mult ... (am mai postat sceneta, dar o mai postez odată pentru că îmi place):



însă viitorul nostru ca specie va avea de suferit. Nu ştiu cât o se ne mai suporte corpul ăsta ceresc care se numeşte Terra.

Şi ca să închei am să spun că: "Secolele care vor urma...ori vor fi "green"...ori vor duce la dispariţia speciei umane aşa cum o ştim noi acum".

Spor la analizat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu