luni, 5 octombrie 2009

Vrei să fii miliardar?

Astăzi,Forbes publică arhicunoscutul lor top al celor mai bogaţi oameni ai planetei. Acesta apare şi la noi graţie ediţiei în limba română a publicaţiei americane.

Clasamentul arată că recesiunea a afectat serios marile averi ale lumii, ceea ce era de aşteptat şi totodată îl reconfirmă pe Bill Gates drept cel mai bogat om al planetei, după ce anul trecut pierduse prima poziţie.

Totuşi ce am găsit interesant în urma publicării acestui top, este articolul apărut odată cu topul, în aceeaşi revistă, având-o ca autoare pe Keren Blankfeld. Aceasta face o analiză comparativă între averile celor mai bogaţi pământeni şi PIB-ul din diverse tări (majoritatea din lumea a treia).

Aflăm astfel, că, spre exemplu, un singur om de pe această planetă, acesta fiind Bill Gates, ar putea cumpăra ipotetic, cam 140 de ţări (printre care şi Costa Rica, El Salvador, Bolivia sau Uruguay).

Un alt consătean de-al nostru, Warren Buffett, cu o avere estimată la "doar" 40 de miliarde de dolari ar putea face pe dictatorul în Korea de Nord (asta dacă dictatorul în funcţiune i-ar vinde ţara cu totul). Avera sa ar acoperi şi ultimul dolar din produsul lor intern brut.

În articol, la rubrica "ştiaţi că...", se mai spune că dacă trei dintre cei mai "săraci" membri ai topului şi-ar combina puterea financiară, aceasta ar fi mai mare decât puterea financiară a statului Belize.

Revenind cu picioarele pe pământ, lucurile prezentate în articol sunt un pic mai mult duse la extrem...mai ales că mai toţi membrii topului au cel puţin 80% din avere sub o cu totul altă formă decât bani (acţiuni, proprietăţi, afaceri, etc). Totuşi, cele prezentate în articol, confirmă o bine cunoscută teorie din management, care, în acest caz se traduce cam aşa: 20% din populaţia lumii deţine 80% din bogăţia acestei. În această situaţie poate chiar mai puţin de 20%, deţine un pic mai mult de 80%.

Şi în final o veste bună: Patriciu şi Ţiriac sunt şi ei în top şi ar putea cumpăra Vanuatu ... fiecare, şi le-ar mai rămâne şi de vreo câteva bănci prin Georgia.

Oare cum e să fii Bill Gates?

Numai bine vă doresc şi vise plăcute.

Spor la analizat!

PS: Sursa informaţiei: http://finance.yahoo.com/family-home/article/107885/countries-billionaires-could-buy.html?mod=career-leadership

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu