joi, 22 octombrie 2009

După (aproape) 20 de ani...

Motto-ul acestei postări: "E mai uşor să dărâmi, decât să construieşti (asta dacă legendarul Dorel e constructorul)".

În 1989 a fost dărâmat un regim, după mai bine de 50 de ani de "domnie"... pe hârtie şi în stradă. Pentru că urmaşii lui au rămas şi s-au instalat confortabil la conducere. Şi au rămas acolo până astăzi.

Din 1990 a început construcţia democraţiei în România. O democraţie care a trecut prin toate stadiile posibile până în ziua de astăzi, în afară de unul. A fost pe rând o democraţie a contrabandei, o democraţie a bişniţei, o democraţie a Caritasurilor, o democraţie de carton, o democraţie a privatizării şi o democraţie a certurilor politice.

După 20 de ani, numai de o democraţie funcţională nu avem parte.

A durat 5 zile pentru ca un regim să cadă şi aproape 20 de ani pentru a ne da seama că de fapt am câştigat iluzia libertăţii şi că democraţia funcţională pe care ne-o dorim nu e decât un circ ieftin servit zilnic pe pâine.

Pe parcursul celor 20 de ani s-au perindat prin faţa ochilor noştri diverse "personalităţi" şi singurul câştig al trecerii acestui timp este acela că, toţi şi-au dat arama pe faţă. Noi le-am dat girul să construiască peste ruinele regimului dărâmat în cinci zile, plătindu-i scump pentru asta (când mă refer noi mă refer la toţi cei care au participat la vot din 1990 până astăzi)...

... şi ei au luat banii, au trecut democraţia prin stadiile enumerate mai sus, au cultivat o libertate iluzorie şi au ajuns astăzi să ne râdă în faţă, nemaiavând nici măcar bunul simţ să recunoască faptul că au făcut-o de oaie. Ba mai mult, ne cer să le mai girăm 5 ani din viaţa noastră, pentru ca peste cei cinci ani să ne trezim în vremurile de astăzi.

Din păcate democraţia din Românica noastră natală a fost construită până acum de nişte Dorei, care periodic dau cu târnacopul în cablurile electrice, resetând bunăstarea şi pentru unii chiar speranţa într-un "sistem electric" complet funcţional.

Din nefericire în continuare tot pe ei o să îi avem pentru că ... au acumulat experienţă în muncă şi au diseminat foarte bine această experienţă ucenicilor care roiesc în jurul lor.

Spor la analizat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu