miercuri, 13 mai 2009

O gluma cu talc...

Un biet lustragiu isi cistiga existenta, de ani de zile, lustruind pantofii domnilor care intrau si ieseau dintr-o cladire impozanta din centru. Niciodata nu stiuse exact ce era - o banca, o bursa sau poate vreun minister important. Insa domnii bine imbracati care intrau acolo opreau adeseori la el pentru a-si lustrui pantofii.


Lustragiul era priceput, folosea numai crema de cea mai buna calitate si era vesel si optimist. Intr-un cuvint, era multumit cu munca lui iar clientii lui la fel. Intr-o zi insa, s-a oprit la el un client nou care l-a intrebat prietenos:
- Ce faci aici? Ce-i cu tine asa de vesel? Nu ti-a spus nimeni de criza financiara?

Ce-i drept, nu-i spusese nimeni, desi probabil ca toti domnii aia stiau.
- Poate nu le pasa de tine, insa criza financiara e pe drum si ne va afecta absolut pe toti, nu va scapa nimeni, nici macar tu, un biet lustragiu. Asa ca, daca ai un dram de minte, iti iei masuri din timp, ca sa nu fii luat pe nepregatite. Crede-ma, stiu ce vorbesc, sint expert, asta e meseria mea.

Dupa plecarea domnului, lustragiul ramase pe ginduri. Poate ca, intr-adevar, nici unul dintre clientii lui nu il considerase demn sa-l puna la curent cu criza financiara. Noroc cu domnul cel prietenos care ii voia binele. Asa ca lustragiul a inceput sa ia masuri ca sa nu fie luat pe nepregatite de criza financiara. Pentru inceput, folosea mai putina crema de pantofi si de calitate mai proasta.


Apoi a inceput sa aloce mai putin timp fiecarui client, ca doar time is money. A inceput sa socializeze mai putin, criza e criza, nu mai e timp de smalltalk . Preocupat de criza financiara, devenise ingindurat, tacut si isi facea treaba de mintuiala. Asa ca, incet-incet, clientii fideli carora le placea veselia si calitatea muncii lustragiului au inceput sa se rareasca. Si, cu fiecare client pierdut, in mod ciudat, lustragiul era multumit ca domnul cel binevoitor a avut dreptate.


"Ce m-as fi facut daca expertul nu m-ar fi prevenit la timp? Acum as fi fost, probabil, luat pe nepregatite de criza financiara."

3 comentarii:

  1. faza e ca ala isi facea bine treaba.... problema e ce faci cand aveai clienti si nu iti faceai chiar foarte bine treaba si mai vine si criza ..... acolo e buba

    RăspundețiȘtergere
  2. ceaa ce spui nu mai e do ordin psihologic ci organizatoric. Nu degeaba se spune ca o perioada de criza scoate "bubele din bucataoria ta" la iveala.

    RăspundețiȘtergere
  3. si inca cum le scoate ....

    RăspundețiȘtergere