miercuri, 13 mai 2009

Analiza cost beneficiu: ACB - ABC - episodul 1

După postarea în care v-am prezentat opinia lui Benjamin Franklin cu privire la demersul de adoptare a unei decizii şi care reprezintă o descriere foarte sugestivă a demersului de realizare a unei Analize Cost Beneficiu, revin pe acest subiect cu o serie de noţiuni introductive din literatura recentă, de specialitate. Cu ABC-ul ACB-ului.

Să începem cu litera A:

Alternativă: alternative, s.f. 1. Posibilitate de a alege între două soluţii, între două situaţii etc. care se exclud. 2. Relaţie între două judecăţi în care, dacă o judecată e adevărată, cealaltă e neapărat falsă. – Din fr. alternative.

Analiză: Metodă generală de cercetare a realităţii bazată pe descompunerea proceselor, a obiectelor studiate etc. în părţile lor componente; examinare amănunţită a unei probleme. ♢ În ultimă analiză = în concluzie. 2. Analiză matematică = ramură a matematicii care studiază funcţiile, limitele, derivatele şi aplicaţiile lor. 3. (Chim.) Descompunere a unei substanţe în elementele ei constitutive. [< fr. analyse < lat., gr. analysis].

Actualizare: în cazul ACB reprezintă procesul prin care o valoare (sumă) din viitor este "adusă" în prezent. Acest proces presupune înmulţirea valorii din viitor cu 1/(1+i)la puterea "t", unde i = rată de actualizare, t = viitorul, anul din care valoarea este "adusă" în prezent. Se porneşte de la premisa că 1 leu din prezent nu valorează la fel cu 1 leu din viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat.

B:

Beneficiu 1: s.n. Câştig, profit sau folos pe care-l are cineva din ceva; profit financiar al unei întreprinderi, reprezentând diferenţa dintre veniturile realizate şi cheltuielile ocazionate de acestea.

Beneficiu 2: s.n. Venit material sau spiritual; avantaj; câştig; folos; profit.

C:

Cost 1: s.n. Sumă de bani cheltuită pentru producerea sau cumpărarea unui bun, efectuarea unei lucrări, prestarea unui serviciu etc.

Cost 2: s.n. Totalitatea cheltuielilor, exprimate în bani, efectuate pentru producerea unui bun, executarea unei lucrări, prestarea unui serviciu etc. (< it. costo, germ. Kostos)

D:

Disponibilitate (de a plăti): reprezintă suma maximă pe care o persoană este dispusă să o cheltuie într-un anumit interval de timp, în cazul implementării unei politici, a unui proiect. Ex: cât este dispus un turist să cheltuie/zi pentru a beneficia de serviciile oferite de o pârtie de schi care se va construi. Se determină de regulă prin realizarea unei cercetări primare (sondaj, anchetă).

E:

Evaluare: A examina calitativ şi cantitativ stabilind preţul sau valoarea; a preţui; a aprecia; a estima. 2) (greutatea, durata, măsura, cantitatea, numărul, mărimea unui lucru) A determina cu aproximaţie. [Sil. -lu-a] /

Maine vom continua .... vă rog să mă completaţi şi să mă corectaţi sau sa mă întrebaţi în cazul în care nu aţi înţeles ceva.

Sporuri.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu