vineri, 22 mai 2009

ABC-ul ACB, episodul 3

F:

Factori (de conversie): reprezintă indici utilizaţi în analiza economică pentru a corecta distorsiunile create asupra preţurilor şi costurilor de către pieţele care funcţionează ineficient. În analiza financiară se evaluază costurile şi veniturile pe baza preţurilor de piaţă. Aceste preţuri sunt distorsionate din diferite motive (intervenţia statului în anumite sectoare de activitate, existenţa unui monopol pe anumite pieţe). Pentru a înlătura aceste distorsiuni şi a avea o imagine cât mai aproape de ideal se aplică factorii de conversie asupra preţurilor de piaţă, obţinându-se astfel aşa numitele preţuri contabile. Acestea se utilizează în analiza socio-economică.

Factori (de corecţie fiscală): reprezintă indici utilizaţi în analiza socio-economică pentru a elimina taxele indirecte şi contribuţiile cu caracter de transfer înglobate în preţurile de piaţă (TVA, contribuţii la asigurările sociale, subvenţiile). Există şi excepţii în ceea ce priveşte eliminarea taxelor indirecte şi acestea privesc taxele strâns legate de externalităţile produse de investiţie.

G:

Grup ţintă - explicat

H:

Hedonic (preţ): acest preţ se utilizează pentru a stabili valoarea externalităţilor aduse de un anumit proiect, în momentul în care aceste externalităţi sunt înglobate ca valoare în preţul unui anumit bun. Spre exemplu metoda preţului hedonic se utilizează în situaţia în care avem un proiect de amenajare peisagistică într-o zonă rezidenţială, pentru a stabili cu cât va creşte valoarea caselor din acea zonă datorită implementării acestui proiect. Externalitatea în acest caz este beneficiul din creşterea calităţii priveliştii. Determinarea acestui preţ este strâns legată de disponibilitatea de plată.

I:

Investiţie: Plasare de capitaluri în întreprinderi industriale, agricole, comerciale etc., cu scopul obţinerii de profituri; (concr.) capitalul plasat. 2. Alocare (de către stat) a unei sume şi a altor mijloace materiale pentru crearea de noi fonduri fixe, pentru lărgirea, reutilarea şi modernizarea celor existente; (concr.) suma alocată, fondurile alocate. [Var.: investiţiúne s.f.] – Din germ. Investion, rus. investiţiia.

Va urma....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu