miercuri, 6 mai 2009

Curs pentru neinitiati

Dupa cum povesteam in primul text postat, ceea ce se va putea citi, viziona şi comenta pe acest blog va avea legatură cu domeniul economic, pe care doresc să îl abordez dintr-o perspectivă mai puţin rigidă şi mai mult înţeleasă de cei pentru care economia se reduce la procesul de vânzare - cumpărare sau de achitare de rate pe la diverse bănci.

Şi pentru că toate lucrurile au un început, pentru acest blog începutul va fi reprezentat de un curs pentru neiniţiaţi în domeniul în care lucrez şi care deşi sună foarte pompos, poate fi privit dintr-o perspectivă foarte la îndemână. Acest domeniu este ANALIZA COST BENEFICIU.

Nu ştiu cât de mult vă interesează acest subiect, însă vă garantez că foarte multe din deciziile pe care le luaţi zilnic au la bază un astfel de demers, la o scară mai mică sau mai mare. Deci, fie că sunteţi studenţi, avocaţi, doctori, ingineri, economişti, în general, oameni, aveţi în voi ascuns şi un analist mic.

Asta a demonstrat-o şi Benjamin Franklin (1706 - 1790), cel care a inventat paratrăsnetul şi în cinstea căruia americanii i-au imprimat chipul pe bancnota de 100 de dolari (pentru cei care nu stiu cum arată).

De la el a rămas cea mai sugestivă prezentare a demersului analizei cost - beneficiu pentru neinitiaţi, prezentare pe care am să o redau în cele ce urmează în întregime:

"Cu privire la Afacerea care are atât de multă Importanţă pentru tine, deşi tu îmi ceri Sfatul, nu pot, din lipsă de Premise suficiente, să îţi spun ce să hotărăşti, dar, dacă vrei, îţi voi spune cum. Când apar acele Cazuri dificile, ele sunt dificile în primul rând, deoarece atunci când le Judecăm nu avem în Minte în acelaşi timp toate Argumentele pro şi contra, ci uneori ni se prezintă un Set dintre ele, iar altădată un altul, primul scăpându-se din Vedere. De aici diferitele Scopuri sau Înclinaţii care prevalează alternativ, precum şi Incertitudinea care ne pune în încurcătură. Pentru a trece peste asta, Metoda mea este aceea de a împărţi printr-o Linie o Foaie de Hârtie în două Coloane, scriind deasupra uneia Pro şi deasupra celeilalte Contra. Apoi, timp de trei sau patru Zile de Judecată, scriu sub fiecare dintre Titluri scurte indicii cu privire la diferitele Motive pe care le găsesc pentru sau împotriva Măsurii la diferite Momente. Când le am pe toate la un loc, într-o singură Vedere, mă străduiesc să Estimez Valoarea fiecăruia; şi când găsesc două, una de o parte şi alta de cealaltă, care par a fi egale, le elimin pe amândouă. Dacă găsesc un Argument pro egal cu două Argumente contra, le elimin pe toate trei. Dacă găsesc că două Argumente contra sunt egale cu trei Argumente pro, le elimin pe toate cinci; şi tot aşa, până aflu la sfârşit în ce parte înclină Balanţa; şi, dacă după o zi sau două de judecată nimic nou care să aibă Importanţă nu se întâmplă în nici o parte, iau o Hotărâre în mod corespunzător. Şi, deşi Valoarea Argumentelor nu poate fi determinată cu Precizie Matematică, totuşi, atunci când fiecare dintre ele este astfel judecat, separat şi prin comparaţie, şi când totul stă în faţa mea, cred că pot judeca mai bine şi risc mai puţin să fac un Pas grăbit; şi, de fapt, cred că este de un mare Folos acest tip de Ecuaţie, în ceea ce ar putea fi numită Matematică Morală sau Prudenţială."

Aşa graita Benjamin Franklin la data de 19 septembrie 1772, şi aşa a ajuns şi în faţa ochilor mei prin cei ce au realizat lucrearea ANALIZA COST BENEFICIU, concepte şi practică. Am să redau numele primului autor care apare pe copertă, respectiv Anthony E. Boardman.

Enunţul lui Benjamin Franklin creionează, prin cuvintele scrise cu literă mare, imaginea unei persoane raţionale confruntată cu procesul de luare a unei decizii.

Imaginea TA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu