marți, 27 aprilie 2010

Manifest pentru un neuron mai curat ... partea a doua

Calculator, computer, desktop, laptop, notebook. Acestea sunt denumirile prin care este recunoscut astăzi, de la copilul de grădiniţă, până la specialiştii IT.

După "motorul cu aburi" este considerat următoarea invenţie care a stat la baza unei revoluţii tehnologice moderne. Revoluţia tehnologiei informaţiei.

Istoria lui modernă, ca şi bun de consum colectiv începe de aici.. În prezent arată aşa, iar în viitor e foarte probabil să arate astfel.

După cum se prezintă lucrurile în prezent, această cutie mai mult sau mai puţin sofisticată, va deveni indispensabilă vieţii (şi la propriu şi la figurat). O fi bine...n-o fi bine?

Păi să vedem.

Nu poate fi contestat faptul că medicina, ştiinţa, literatura şi alte domenii beneficiază din plin de automatizarea adusă de revoluţia IT. Chiar şi această postare nu ar fi ajuns la voi atât de repede, sau nu ar fi ajuns deloc, dacă nu m-aş fi folosit de calculator. Timpul curge astăzi altfel din pricina acestei "cutii".

Preţul pe care îl plătim pentru această "binefacere" nu este însă unul de neglijat, măsurându-se din punctul de vedere al externalităţilor negative, prin:

  • reducerea capacităţii vizuale ca urmare a unei utilizări intense
  • reducerea timpului petrecut cu cei dragi ca urmare a dependenţelor căpătate pentru anumite minuni (jocuri, reţele de socializare, etc.) apărute odată cu această "cutie"
  • reducerea bugetului personal sau al familiei ca urmare a aşa numitei "fashion technology", adică să deţii ultimele apariţii în materie de tehnologie de calcul
  • boli fizice apărute ca urmare a statului pe scaun timp îndelungat în faţa ecranului (probleme de coloană, probleme la încheieturi şi altele asemenea)
  • insomnii ,care produc afecţiuni creierului
  • şi lista e deschisă şi las la latitudinea voastră să o completaţi.
Aşa numita lege a lui Moore care zice că "numărul de circuite integrate se va dubla în fiecare an, proces ce va fi insotit de o reducere pe masura a preturilor", lege apărută în anul 1965 şi care şi în prezent mai este valabilă, prezintă o tendinţa din lumea calculatoarelor. Şi nu ştiu dacă poate fi enunţată tot ca o lege, însă cred că pe măsură ce numărul acestor tranzistori de dublează, cufundarea societăţii omeneşti într-o eră a dependeţelor de calculator, din toate punctele de vedere, este din ce în ce mai mare.

La urma urmei sunt întregi industrii şi domenii care se bazează pe această "cutie" şi orice act de renunţare la ea ar consta pentru respectivele domenii, aparent, într-un act de sinucidere. Eu unul sper să nu se ajungă la acest nivel în toate domeniile care ne guvernează viaţa. Nivelul de frustare pentru fiinţa umană ar fi maxim.

Nu are sens să prezint cum ar arăta o zi fără calculator, pentru mulţi fiind de fapt o zi de concediu, însă beneficiile limitării timpului petrecut în faţa acestei cutii sunt evidente.

THINK BIG!

Spor la analizat!

Un comentariu:

  1. Eu cred ca este intr-adevar indispensabil...dar asta nu inseamna ca nu putem trai fara el. In acest momnet 1 din 4 oameni traieste in lume muncind pamantul cu mainile. Doar tarile puternic industrializate...asa zis moderne..sunt cu adevarat dependente de existenta puterii de calcul...in primul rand pentru ca ddeja si-au incredintat cunostintele (ca si informatie) retelei (:P Matrix). Dar...daca ceva ar afecta funtionarea ei (a retelei), in acest moment, omenirea nu ar disparea9ok, pate e cam dur termenul0..ci s-ar adapta. SI poate ca ar fi un lucru bun.
    M-am inspirat putin de aici: http://www.youtube.com/watch?v=jqxENMKaeCU
    ...dar chiar cred ca am ajuns prea lenesi...si am pierdut contactul cu..sursa noastra de viata..dar putem sa ne revenim.

    Sporuri si succesuri..ca e la moda:)!

    RăspundețiȘtergere