miercuri, 1 iulie 2009

O metaforă

Mulţi, când aud de termeni precum analiză cost beneficiu, analiză financiară, analiză economică, analiză de risc, strâmbă din nas şi în mod involuntar se gândesc la nişte chestii super alambicate, super specializate şi super de neînţeles. Cred că folosirea cuvântului analiză în toate aceste enunţuri este de vină pentru o astfel de percepţie.

În postul de astăzi voi încerca să dau o faţă umană şi prietenoasă termenului şi să explic de ce "analiză" şi nu alt termen.

Analogia este făcută cu organismul uman. Cu siguranţă mulţi dintre voi aţi trecut printr-un cabinet medical pentru a vă face nişte analize. Şi o parte cu siguranţă se cam îngălbenesc când văd un ac.

La fel este şi un proiect. Este un organism de sine stătător, prin a cărui vene curge sânge (banii) pompaţi de o inimă formată din 4 camere (sponsorul, proprietarul, consumatorul şi deţinătorii de interese). Şi aici nu vorbim numai de producerea sângelui ci de întreg sistemul circulator.

Acest organism are şi un creier care poartă denumirea de promotor al proiectului. Acesta are funcţia de a coordona sistemul circulator pentru ca organismul să nu intre în stop cardiac.

Cele cinci simţuri ale organismului (gust, miros, văz, auz şi pipăit) sunt preluate de echipa de proiect coordonată de managerul de proiect. Această echipă reprezintă interfaţa dintre creier şi inimă, cu lumea exterioară proiectului. Ca şi în cazul corpului uman şi în cazul proiectului echipa ideală este formată din 5 indivizi. Câteodată este nevoie de un al şaselea simţ, aşa că se acceptă uneori suplimentarea echipei cu încă o persoană. Peste 6 persoane se ajunge la dezorientarea organismului (proiectului).

Ca şi organismul uman, proiectul parcurge mai multe vârste: vârsta de bebeluş, vârsta de copil, vârsta de adolescent, vârsta de om matur, vârsta de persoană bătrână şi implacabil are şi o moarte. Însă după moarte, ca şi în cazul persoanelor care au foarte mulţi prieteni, rămâne amintirea că a fost un proiect. Uneori de această amintire se folosesc pentru beneficiul propriu persoane care nici nu au cunoscut proiectul.

Organismului uman i se realizează analize medicale în trei situaţii. Din iniţiativa proprie a persoanei, în momentul în care organismul de îmbolnăveşte şi după perioada de convalescenţă.

În cazul proiectului analizele medicale sunt înlocuite de analize ce vizează managementul proiectului şi de analize cost beneficiu. Primele tipuri de analize se fac la nivelul activităţilor care sunt necesare ca un proiect să fie implementat, pentru a se respecta pe întreaga perioadă de implementare cele trei constrângeri (cost, timp şi calitate).

Analiza cost beneficiu pe de altă parte, are rolul "celor 7 ani de acasă", "notelor primite la şcoală" şi "testamentului". Ea se realizează:
  • pentru a arăta că proiectul, odată plecat în lume, se comportă în limitele mediului în care va activa şi nu îi va aduce prejudicii mai mari decât beneficii (analiza ex ante),
  • o dată, sau de mai multe ori, pentru a corecta şi sancţiona neajunsurile şi comportamentele dăunătoare deprinse în timpul celor "7 ani de acasă" şi care pe viitor pot conduce la o neadaptare a proiectului la mediu, cu efecte negative asupra mediului (analiza in media res)
  • pentru a măsura "averea" lăsată de proiect pe orizontul de operare, în condiţii măsurabile de mediu şi de comportament (analiza ex post).
Spre deosebire de om, insă, în primele două etape de realizare a analizei, dacă se descoperă hibe care nu pot fi corectate şi care vor provoca pe viitor prejudicii importante mediului, se poate induce moartea subită a proiectului. În societatea umană s-au construit pentru astfel de situaţii, închisori şi spitale de psihiatrie.

În concluzie, dacă nu s-ar realiza analize în cadrul unui proiect de genul celor enumerate anterior, riscul ca acesta să moară prematur creşte substanţial, la fel ca şi riscul de a afecta şi mediul înconjurător cu diferite boli incurabile. La fel ca şi în cazul organismului uman.

Este mai important să previi decât să tratezi.

Toate cele bune şi ... spor la analizat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu