joi, 9 iulie 2009

Analiza cost beneficiu şi statistica

Cuvintele scrise în cele ce urmează nu îmi aparţin. Dorind să completez seria de articole în care prezint conexiunile care se realizează între analiza cost beneficiu şi alte discipline economice, cu un articol despre statistică, am apelat la o persoană cu patalama în domeniu şi care ştie mult mai mult decât ştiu eu. Am profitat şi de faptul că face parte din familie.

Citez:

"Statistica este o ştiinţă matematică care priveşte colectarea, analiza, interpretarea sau explicarea şi prezentarea datelor. Statistica, furnizează de asemenea, instrumente de previziune şi prognoză folosind diverse date şi modele statistice. Ea se poate aplica într-o gamă largă de domenii şi discipline.

Metodele statistice pot fi folosite pentru a descrie o colecţie de date – folosim ceea ce se numeşte statistica descriptivă. În plus, putem găsi modele de influenţă sau de evoluţie pentru diverse date, ţinând cont de evenimente aleatoare şi de incertitudine în observaţii, modele care sunt folosite apoi pentru a deduce (a face inferenţe) despre procesul sau populaţia studiată – folosim ceea ce se numeşte statistica inferenţială. Statistica descriptivă şi statistica inferenţială (cunoscută şi ca statistica predictivă) formează împreună, statistica aplicată.

Analiza cost-beneficiu este ea însăşi un instrument specific de analiză al proiectelor, un instrument prin care este analizată eficienţa investiţiilor utilizând indicatori specifici. In fiecare etapă de elaborarea a ACB aplicăm statistica. Statistica înseamnă indicatori, indici, testare de ipoteze, analize de corelaţii, identificare modele de legătură şi de evoluţie.

Începând cu analiza financiară, colectăm date, le analizăm, le interpretăm, le explicăm, realizăm conexiuni, elaborăm previziuni de costuri şi venituri, calculăm indicatori. Folosim metode statistice.

Pentru analiza economică, mai ales în estimarea costurilor şi beneficiilor economico-sociale, folosim statistici ale diverselor instituţii referitoare la conturi naţionale (cum este produsul intern brut), populaţia afectată pozitiv sau negativ de efectele unui proiect, numărul de şomeri şi rata şomajului din zona analizată unde are impact respectivul proiect etc.

În analiza de senzitivitate şi în analiza de risc, statistica este reflectată foarte bine prin analiza de conexiuni şi infuenţe între variabile (senzitivitate) şi prin evaluarea cantitativă a riscurilor – unde studiem probabilitatea ca un proiect să realizeze o performanţă satisfăcătoare, în termeni de IRR şi NPV. În analiza riscului folosim distribuţii probabilistice specifice statisticii matematice şi măsuri statistice ca medie, deviaţie standard etc.

Este foarte sumar prezentat modul în care este folosită statistica şi metodele acesteia în elaborarea unei analize cost-beneficiu. Intenţia nu este aceea de a intra în adâncime în teoria statistico-matematică, ci de a sublinia rolul ei în analiza eficienţei unui proiect de investiţii."

Scurt şi la obiect. Fără cifre şi formule care să va sperie. Însă dacă doriţi să aprofundaţi, informaţii se găsesc berechet.

Spor la analizat.

PS: Mulţumesc Violetei pentru acest post.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu