marți, 16 iunie 2009

Dătătorul de păreri - exemplul 1 - politicianul

Scriu la două zile de când, în mod public şi nesilit de nimeni politicianul mi-a oferit exemplu de "dătător de păreri".

Şi nu e vorba de un politician oarecare. E vorba de cel în jurul căruia zumzăie toata presa şi a cărui vorbă este întoarsă de "analişti" pe toate părţile.

S-a întâmplat într-o duminică. Zi liniştită, până când, într-o transmisie de la şedinţa de guvern domnul politician rosteşte apăsat "Intrăm în recesiune"! după ce a acuzat pe cei de la BNR că sunt prea optimişti şi că au dezinformat populaţia în legătura cu ce o să se întâmple în plan economic pe plaiurile mioritice.

Nu vreau să dau tentă politică postării. Nu asta e menirea ei. Nu am să scriu nici care e numele politicianului...cu siguranţă stiţi despre cine este vorba. Vreau doar să îmi exprim şi eu părerea şi să discut împreună cu voi pe seama pericolului unor astfel de "păreri", spuse de persoane cu o vizibilitate publică foarte pronunţată.

Din răspunsurile primite la sondajul publicat pe blog 88% din cele 9 persoane care au raspuns, se simt mai mult sau mai puţin afectate de problemele economice actuale. Un singur raspuns a fost pentru NU - criza este o perioadă de oportunităţi. Nu ştiu care e marja de eroare a sondajului însă ştiu sigur că răspunsurile sunt reprezentative pentru toţi cei care îmi citesc blogul. De aici îmi dau seama că suntem afectaţi de problemele economice fără ca cineva să ne spună asta.

O simţim fie în ratele de la bancă, fie în coşul zilnic, fie prin modalitatea în care ne petrecem timpul liber.

Şi atunci, de ce să apară un personaj, pentru că într-o piesă de teatru proastă cum e politica românească, politicianul menţionat nu este decât un personaj, care să rostească o replică mai mult decât evidentă în realitatea pe care o trăim?

Şi ca să vă daţi seama de pericolul unor astfel de derapaje uitaţi-vă la evoluţia cursului leu-euro începând cu ziua de luni. Şi impactul nu se va opri aici.

Înţeleg că nu trebuie să debordăm de optimism în astfel de vremuri, ăsta e un alt pericol, însă şi extrema cealaltă este dăunătoare.

Până la urmă, îmi dau seama că această criză economică a început datorită unor disfuncţionalităţi ale sistemului financiar mondial însă continuă şi va continua şi datorită "puterii cuvântului" rostit de către "dătătorii de păreri" cu statut de persoane publice şi formatori de opinie.

Voi ce credeţi?

Un comentariu: