miercuri, 12 august 2009

Centura de siguranţă în ACB

Nils Bohlin, acesta este numele inventatorului. Anul de graţie, 1959. Firma care a investit în cercetare, Volvo. Nu ştiu dacă la momentul respectiv cineva a făcut o analiză cost beneficiu cu privire la această investiţie, însă acum, ex ante, putem spune că acea invenţie şi-a dovedit eficienţa şi eficacitatea.

În aceste zile se sărbătoresc 50 de ani de la inventarea centurii de siguranţă cu prindere în 3 puncte. Conform unor studii, de la inventarea ei până în prezent aceasta a salvat o viaţă la fiecare 6 minute. Ăsta da beneficiu din salvarea de vieţi. Dacă ar fi să facem un calcul, pe perioada celor 50 de ani, 4.380.000 de oameni pot spune că s-au născut a doua oară, pentru că au purtat banala centură de siguranţă.

La momentul în care a fost inventată aceasta, nu ştiu câţi s-au gândit că beneficiile aduse de o astfel de invenţie peste timp pot fi comparabile cu beneficiile economice aduse de un pod care leagă două localităţi aflate de o parte şi de alta a unui fluviu.

Această invenţie demonstrează că în materie de analize cost beneficiu, în cadrul unei investiţii majore, spre exemplu într-un centru de afaceri, o scară de incendiu, care nu costă nici 0,01% din investiţia totală, poate aduce pe viitor beneficii importante din salvarea de vieţi, în cazul producerii riscului.

Pentru o informare mai detaliată asupra subiectului, respectiv centura de siguranţă, am să vă dau un link:

http://www.stiriauto.ro/articol/6950/Moment-aniversar--Centura-de-siguranta-a-salvat-un-milion-de-oameni-in-ultimii-50-de-ani--Tu-o-porti-/

Spor la analizat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu