Toamna se numără bobocii. Aşa se grăieşte prin popor. La nivel înalt, în toamna asta se numără măririle, atât în funcţii cât şi în taxe.
Dacă măririle în funcţii aduc numai beneficii, măririle în taxe cu siguranţă vor aduce numai dureri de cap.
Distracţia a început de la 1 octombrie 2009, dată care se ia în calcul pentru cursul de schimb leu/euro folosit în determinarea accizelor pentru anul 2010. Anul trecut la 1 octombrie cursul era de 3,7364 lei/EURO, anul ăsta, pe site-ul ECB acesta a fost de 4,2688 lei/EURO, adică cu 14,2% mai mare. În aceste condiţii, cu siguranţă preţul produselor care suportă accize (ţigări, băuturi alcoolice, carburanţi, etc) vor fi cu cel puţin 14,2% mai mare la anul decât anul ăsta.
De două zile persoane din frucea ţării, adică ăia cu funcţiile, tot vorbesc de TVA şi de cota unică de impozitare. Oficial le vorbesc de bine, adică spun că nu vor creşte, însă neoficial le cam bârfesc. Cică sunt cam mici şi în condiţiile actuale nu vor mai aduce bani suficienţi la buget cât să împace şi capra şi varza, ambele ale FMI-ului.
În aceste condiţii şansele bat spre 100% ca măcar una dintre ele să crească, cu probabilitate mai mare TVA-ul, cu cel puţin 3 procente. Şansele să crească amândouă sunt de 80%. Astfel TVA-ul ar ajunge la nivelul impus în 1998, nivel care a rezistat aproape 2 ani. În iunie, Bogdan Baltazar a propus o astfel de măsură care se pare că prinde din ce în ce mai mult contur.
Dacă va creşte şi cota unică, aceasta ar ajunge cam cât e acum TVA-ul, însă mediul de afaceri nu ştiu cam pe unde ar putea ajunge (în sus cu siguranţă nu, cel puţin nu de fericire).
Aşadar sfânta treime a taxelor româneşti ne va privi şi mai de sus ...
Şi atunci să vezi rugăciuni.
Spor la analizat!
PS: Apropo, v-aţi făcut bugetul pentru la anul, sau încă nu aveţi curaj? Dacă da, pe ce procente vă bazaţi în previzionări?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu