Sunt foarte scumpe. Sunt tranzacţionate la bursa. Sunt considerate unităţile de măsură ale luxului. Reprezintă tot ceea ce a creat mai de preţ planeta noastră. Şi de cele mai multe ori se dovedesc mai valoaroase decât viaţa însăşi. Vorbim aici de metale şi pietre preţioase şi de resurse minerale fără de care civilizaţia din ziua de azi nu ar fi existat (sau cel puţin aşa ne închipuim pentru că nu găsim alternative).
În cele ce urmează am să vă arăt care sunt ele şi de ce le consider mai preţioase decât viaţa:
Diamantul
Cel mai scump diamant găsit până acum, cel din imaginea de mai sus, are 545,67 karate, şi este evaluat la 12 miloane de dolari.
În zonele de război din Africa, diamantele sunt folosite pentru finanţarea grupurilor de insurgenţi. Pentru mineritul lor se folosesc persoane care sunt forţate, tratamentul pe care îl primesc acestea fiind unul barbar. Persoanele care nu rezistă ritmului sunt pedepsite şi chiar ucise. Povestea completă aici: http://townipproject.wikispaces.com/Blood+Diamonds
Aurul
Zilele acestea a ajuns una din cele mai mai căutate resurse pentru acumularea rezervelor, preţul pe bursa americană atingând maxime istorice. Astăzi o uncie de aur = 28.3495 grame a ajuns la un maxim de 1056,54 dolari, respectiv 37,27 dolari/gram de aur (Sursa:http://goldprice.org/spot-gold.html). Îl întâlnim de-a lungul istoriei, de la Sumerieni, şi până la Imperiul Roman, descoperirile arheologice confirmând "preţuirea" adusă acestui metal de către om.
Aţi auzit de (sau aţi văzut filme cu subiect) Vestul Sălbatic. Zona respectivă nu se numea aşa numai pentru că era nelocuită, ci şi datorită perioadei cunoscută ca şi Goana după aur, când obţinerea aurului scuza orice mijloc. O mare parte din America pe aceste baze s-a dezvoltat. Să nu îi mai numărăm şi pe băştinaşii ucişi pentru ca cei care au descoperit America să ducă în ţara lor tone din metalul preţios (citat din Cristofor Columb: After his fourth and final voyage to the Americas, Columbus summed up his feelings about gold in a July 7, 1503, letter to Ferdinand and Isabella: "Gold is most excellent; gold is treasure, and he who possesses it does all he wishes to in this world."
Petrol
Denumit şi aurul negru, acesta reprezintă resursa pe care îşi are puse bazele economia mondială, în prezent. cele mai mari rezerve de petrol le deţine Arabia Saudită. Cotaţia la bursă, astăzi, este de 78,68 dolari/baril (1 baril = 158,98 litri), respectiv de 0,49 dolari/litru.
Multe voci susţin că Războiul din Irak, care a dus la căderea lui Saddam Hussein, a repezentat în fapt un război pentru petrolul din acea ţară. Cert este că această resursă este atât "înger" cât şi "demon" pentru vremurile pe care le trăim, şi atâta timp cât spunem că "banul este ochiul dracului", pe atât de adevărată ar fi şi zicerea "petrolul este licoarea diavolului".
Prin violenţa cu care au apărut toate aceste resurse pe scena istoriei (şi încă mai apar), aduse din inima pământului, le putem considera chiar mai preţioase decât viaţa însăşi.
Pe lângă victimele directe pe care le-au făcut, lasă în urmă şi victime colaterale.
Spor la analizat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu