Astăzi, pe site-ul BNR au fost publicaţi indicatorii monetari la nivelul lunii mai 2009 şi parcurgând raportul mi-am adus aminte de acest obiect de studiu.
Concluziile care se trag în urma studierii acestei raportări sunt următoarele:
- Activele externe nete au scăzut în mai 2009 faţă de mai 2008 cu 47,4%. Acest lucru susţine evoluţia din ultima perioadă a deficitului de cont curent în sensul că arată cum importurile au cunoscut o scădere semnificativă (şi aici mă refer în special la importurile legate de investiţii în mediul privat).
- Numerarul în circulaţie a crescut în mai 2009 faţă de mai 2008 cu 5,7%. Creşterea este una normală şi comparabilă cu anii anteriori.
- De remarcat o creştere a creditului neguvernamental atât pentru populaţie cât şi pentru firme în mai 2009 faţă de mai 2008 (pentru populaţie cu 30,4% iar pentru firme cu 20,5%). Se pare că piaţa creditelor nu a îngheţat şi ştirile alarmiste nu prea îşi au justificare.
- Un ultim aspect remarcat este cle legat de creditul guvernamental. Preiau în întregime paragraful în care se vorbeşte despre evoluţia acestuia de pe site-ul BNR: "Creditul guvernamental1 a crescut în luna mai cu 4,4 la sută, până la 33 186,9 milioane lei. La 31 mai 2009, creditul guvernamental a înregistrat o creştere de 212,4 la sută (194,8 la sută în termeni reali) faţă de 31 mai 2008." Semn că a fost încheiat acordul cu FMI, pentru cei mai sceptici, însă şi semn că ne aşteaptă o perioadă de plată a unor dobânzi mult mai mari decât plătea România până în prezent. Vorbim de un credit care, ca orice credit este purtător de costuri, respectiv dobânzi, pe care statul român aka. NOI TOŢI urmează să le plătătim.
La muncă tovarăşi şi ....
...spor la analizat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu