Va propun un exerciţiu de imaginaţie şi în acelaşi timp de memorie. Reluaţi în minte ziua de ieri.
A fost o zi superbă de duminică, numai bună de petrecut în mijlocul naturii şi numai bună pentru exerciţiul nostru.
E dimineaţă. Ne trezim şi prima oprire pe care o facem după ce ne mai întindem un pic în pat este la baie. Ne aruncăm cu apă pe ochi, ne spălăm pe dinţi, iar în cazul doamnelor, mai zăbovim un pic şi pentru alte trebi numai de ele ştiute.
După episodul din baie pornim spre bucătărie. Micul dejun este foarte important pentru organism aşa că purcedem la prepararea acestuia. Diferite preperate mai mult sau mai putin semi trec prin mâinile noastre pentru ca apoi să ajungă în stomac. După o masă copioasă un pic de mişcare nu strică. Aşa că ieşim afară unde soarele ne invită la plimbare.
Şi o pornim la pas, sau cu un mijloc de transport până în parc, şi în parc la pas. Ni se face sete, cumpărăm o sticlă de apă sau de orice alt lichid care ne poate potoli setea. Vedem un chioşc cu îngheţată şi mânaţi de căldură, ne bucurăm şi noi de una. Pe lângă apă, îngheţată, mai cumpărăm şi un fruct pentru că face bine la sănătate.
După plimbare ne retragem acasă ca să ne relaxăm un pic fie în faţa televizorului, fie în faţa unei cărţi bune, fie dormind.
După relaxare, restul după amiezei şi seara ne prinde alături de familie sau de prieteni, la o altă plimbare sau ieşire la o terasă, cu o consumaţie mai mult sau mai puţin consistentă.
După revenirea acasă ne facem tabieturile de seară, încă un pic de citit sau de uitat la televizor şi apoi ni se rupe filmul cu un somn pe cinste.
Linişte...........
Acum să recapitulăm şi să ne gândim ce a rămas în urma nostră după o zi în care ne-am desfătat simţurile şi ne-am satisfăcut diferite dorinţe?
1. Un bucată bună dispoziţie,
2. Un bucată timp petrecut în compania unor persoane agreabile,
3. .......... şi multe deşeuri.
Aşa-i că ce am trecut la punctul 3, după o astfel de zi, nu mai încape în lista noastră de "realizări". Nici nu ne mai aducem aminte ce am aruncat "la gunoi" după o astfel de zi, nu contabilizăm câţi saci de deşeuri menajere am dus la ghenă în ultima săptămână şi nici câte alimente ajung de pe raftul din magazin, la coşul de gunoi, via. frigiderul nostru.
Noi nu, însă mediul în care trăim "numără" fiecare pungă de plastic care aleargă aiurea pe stradă urmărită de o pală de vânt. Dureros este că începe să se sufoce şi de la atâta numărat nu mai are glas să strige şi după ajutor. Şi în loc de strigăt apar peşti morţi pe luciul apei, copaci uscaţi în mijlocul lunii mai, praf care îşi găseşte liniştit locul în plămânii şi sângele nostru.
După acest exerciţiu de imaginaţie vă propun un alt exerciţiu de data aceasta practic - o analiză cost - beneficiu.
1. În faţa raftului din magazin cu produse perisabile, prins în furia cumpărăturilor, calmează-te şi scoate lista pe care ai pregătit-o în prealabil de acasă, cu alimentele care îşi sunt necesare pe următoarele două zile. Pentru fiecare zi peste cele două, pentru care îţi faci aprovizionarea, procentul din produsele pierdute în tomberon creşte semnificativ.
Ştiţi cum e, gusturile în materie de mâncare se schimbă repede chiar pe parcursul unei zile.
2. "Life in plastic is fantastic" însă nu pentru mediu şi materia organică. Reciclaţi pe cît se poate produsele din plastic (sacoşe de la magazin, pahare folosite în casă, saci de gunoi, PET-uri). Poate suna ciudat, să reciclezi saci de gunoi, însă cu puţin efort se poate. Tot cu puţin efort se poate renunţa de tot la ei. Într-un clasament al celor mai nocive invenţii pentru mediu sacii ocupă un loc fruntaş. Şi în cel pentru cele mai proaste invenţii de altfel.
3. Reciclaţi şi recirculaţi plasticul şi hârtia. Economia din tomberon se numeşte reciclare. Vă provoc....
Costuri:
1. timpul tău necesar pentru a scrie o listă, pentru a spăla găleata de gunoi, pentru a lua legătura cu un punct de reciclare din oraş şi a duce plasticul şi hârtia acolo.
2. discomfortul creat de o activitate în plus pe lista ta de activităţi.
Beneficii:
1. reducerea costurilor cu achiziţionarea sacilor de gunoi
2. venituri din vânzarea deşeurilor reciclabile
3. reducerea numărului de pungi din plastic, care te urmăresc pe stradă
4. reducerea emisiilor de dioxid de carbon generate de fermentarea deşeurilor menajere.
5. eliminarea discomfortului creat de mirosul deşeurilor fermentate.
6. Sau cum ar spune orice participantă la un concurs de miss, ca răspuns la întrebarea Ce îţi doreşti cel mai mult? O Lume mai bună.... adică un mediu din care faci parte, mai curat.
PS: Duminică am fost la picnic :).
O săptămână mai bună.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu