De multe ori am spus că cei care ne conduc gândesc strâmb şi stau drept. Că dacă ar gândi drept mi s-ar părea normal ca orice decizie de a investi bani publici sau de a implementa programe de sănătate sau de protecţie socială care implică riscuri ridicate legate de viaţa oamenilor şi de siguranţa acestora să fie însoţită de o analiză cost beneficiu.
Ori nouă ni se servesc nişte explicaţii aberante, demne de epoca în care se vânau vrăjitoare sau campanii publicitare, care şi alea costă bani publici. Şi aceste modalităţi de informare "echidistantă", nu sunt livrate numai de cei ce conduc ci şi de cei din presă. Trăim într-o perioadă de intese manipulări vizuale şi digitale. Nu se mai apelează la logică în înţelegerea lucrurilor ci la apelative precum "extraordinar", "şocant", "groază", "incredibil" însoţite de imagini pe măsură şi de campanii de "sensibilizare".
Din păcate ne situăm în continuare într-o societate viscerală care nu recunoaşte existenţa cuvântului "analiză" în vocabular sau dacă îl recunoaşte îl foloseşte strâmb.
Pe de altă parte, cei care fac analize nu ştiu să prezinte prietenos rezultatele celor interesaţi, sau nu le prezintă deloc. Şi rău fac.
Iată în continuare nişte domenii interesante în care alţii fac analize cost beneficiu. Subliniez alţii, că la noi nu am vazut nici măcar să se pomenească de acest demers, în situaţii similare:
1. Analiza cost beneficiu a vaccinării HPV. La noi s-au pus panouri publicitare. Mai multe informaţii aici.
2. Analiza cost beneficiu în planificarea urbană. Mai multe informaţii găsiţi aici.
3. Analiza cost beneficiu in asistenţa medicală. Mai multe informaţii găsiţi aici
4. Analiza cost beneficiu prin care se cuantifică nivelul de satisfacţie în aplicarea ploticilor. Există şi aşa ceva. Detalii găsiţi aici
Şi ar mai fi şi alte exemple, dar mă opresc. Voi unde credeţi ce se poate aplica acest demers pentru a justifica o anumită acţiune?
THINK BIG!
Spor la analizat!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu